September 2016: Japanse Maanviering – Arboretum Kalmthout

Dit meer dan 3000 jaar oude feest wordt in gans Azië gevierd, dit jaar op 15 september. Traditioneel is het een oogstfeest opgedragen aan de goden, en staat het symbool voor ‘familie en reunie’. Aan het begin van september en oktober verschijnt de maan in zijn meest ronde vorm en met de hoogste lichtintensiteit. Naast dit alles is er dit jaar nog een bijkomend feestelement. Japan en België vieren 150 jaar diplomatieke betrekkingen en vriendschap.

Het feest start met een gegidste rondleiding in de Japanse tuin langs de plantencollectie, die tot stand kwam via een unieke samenwerking met Japanse botanische verenigingen. Na de wandeling brengt de groep Tatakei-Taiko een indrukwekkend percussieoptreden. Taiko verwijst naar drums van houten vaten, bespannen met dikke runderhuiden. Deze meer dan duizend jaar oude uitvoerings-praktijk vergt een hoge concentratie en een inspanning van het ganse lichaam.
Vanavond is er een ‘Super Harvest Blood Moon’ (superoogstbloedmaan) te zien. Drie natuurfenomenen vallen samen en zullen de maan een extra bijzonder uitzicht geven.

De laatste keer dat die drie fenomenen samenvielen was in 1982, de volgende keer zal het pas in 2024 gebeuren. Als eerste is er een oogstmaan. Dat is wanneer de volle maan dicht bij de equinox valt, wat wil zeggen dat dag en nacht precies even lang zijn. Dit jaar valt de equinox, op 22 september.
De zon gaat dan onder op hetzelfde moment als wanneer de maan opkomt. Daardoor krijgt de maan een vollere gloed. Het werd vroeger de oogstmaan genoemd, omdat landbouwers door het extra maanlicht meer tijd kregen om hun oogst binnen te halen.

Als tweede is er een supermaan. Doordat de maan in een elips rond de aarde draait, staat ze soms verder of dichter bij de aarde. Als de volle maan opkomt wanneer ze dicht bij de aarde staat, lijkt ze groter. Dat is dit keer het geval.

Tot slot is er een bloedmaan. Die krijg je wanneer de aarde tussen de maan en de zon komt te staan. De aarde werpt dan een schaduw op de maan, die daardoor een meer gedempte kleur krijgt. Doordat het licht van de zon door de atmosfeer van de aarde passeert voor ze op de maan valt, kan die zelfs een oranje tot rode glans krijgen.
Let dus vanavond op de grote maan met volle gloed en roodachtige kleur!