November 2017: Herfstwandeling in Brugge

Allen kennen we natuurlijk deze historische stad maar er zijn nog vele onbekende plekken en steegjes die we zullen ontdekken onder leiding van excellente stadsgidsen.

We starten met de wandeling ‘ Het Monumentale Brugge’.
Deze wandeling vertrekt op ‘t Zand. Dit plein wordt beheerst door het nieuwe Concertgebouw, het majestueuze eigentijdse culturele landmark van de stad. U wandelt de Zuidzandstraat in, één van Brugges vele gezellige winkelstraten. St.-Salvatorskathedraal Brugges oudste parochiekerk (12de – 15de eeuw). Bezienswaardig zijn o.a. de gerestaureerde toren, enkele wandtapijten, het majestueuze doksaal met orgel (1619 – 1717), het koorgestoelte en een schat aan schilderijen. Museum van de Kathedraal: oude schilderijen en retabels, koperen grafplaten en reliekschrijnen.

In de  namiddag ligt de nadruk op bijzondere locaties waar we ook telkens het interieur kunnen bezichtigen. Als eerste bezoeken we het Bladelin patriciërshuis, ook Medici Huis geheten.  Pieter Bladelin was raadgever van Filips de Goede en schatbewaarder van de Orde van het Gulden Vlies. In 1472 eigendom van de ‘Medici‘s, een machtige bankiersfamilie uit Firenze, die het huis als bankfiliaal in handen gaven van Tommaso Portinari. Later behoorde het toe aan de Congregatie van Onze Lieve Vrouw Hemelvaart en nog enkele zusters bewonen het gebouw. In 2014 trad de KU Leuven toe tot de vzw die het pand bezit. Het is nu enkel op afspraak te bezichtigen.

We vervolgen onze wandeling en houden onderweg halte in de oudste herberg van Brugge ‘Vlissinghe’ en lopen dan verder naar het Adornes domein waar we de prachtige Jeruzalemkapel met bijhorende huisjes en museum bezoeken.

Het Adornesdomein werd opgericht in 1429 door de Genuese familie Adornes en is reeds 600 jaar een onveranderd pareltje in de Brugse geschiedenis. De familiekapel werd ingewijd in 1429 en is geïnspireerd op de Heilig Grafkerk in Jeruzalem. De architectuur, de inrichting en de bijzondere relikwieën vormen een buitengewone illustratie van de grote verering van de Adornesfamilie voor Jeruzalem. De nakomelingen van deze familie bewonen nog steeds het patriciërshuis en beheren hun patrimonium met veel overtuiging en inzet.

Een geslaagde uitstap naar een Brugge dat voor velen van de deelnemers een verassing was. Het toeristiche parcours werd vermeden, met een uitzondering voor het Begijnhof dat in deze grijze herfstmaand niets van zijn charme verliest.  Een supergezellige lunch in een Brasserie Raymond gaf allen voldoende energie om de wandeling langs het Bladelin huis en het ongekende Adornesdomein met zijn wondermooie kapel af te ronden. Een heerlijke koffie met cake, die de gastvrouw aldaar ons onverwacht nadien aanbood, maakte dat de 52 deelnemers moe maar toch wakker weer naar Antwerpen reden.