September 2018 : Cultuurreis naar Hamburg en Lübeck

AC-Cultuureis naar Hamburg, donderdag 20- zondag 23/09/18

Vind hier het Programma
Deelnemers
: 45

Organisatie: Valérie Suy, reisagentschap Travelplus Antwerpen

Verslag: onze jaarlijkse cultuurreis naar Hamburg en Lübeck was eens te meer een jaarlijks hoogtepunt voor onze deelnemende leden! Hamburg is een prachtige stad, waar de sierlijke architectuur harmonieus is ingepast in een frisgroen kader, dooraderd door de Elbe en de rustgevende Alstersee. Daardoor straalt de stad licht en ruimte uit. Reeds bij de eerste rondrit door de stad op donderdagmorgen waren we allen hierdoor gecharmeerd, en dit positief gevoel bleef ons de hele reis bij.

In de Hamburger Kunsthalle bewonderden we ’s namiddags enkele Oude Meesters, waaronder 2 fijne werken van Antoon van Dyck. Ook het begin van de 20ste eeuw was zeer goed vertegenwoordigd, o.a. met Matisse en Kirchner, die tot de beroemde beweging van Der Blaue Reiter behoorde. De liefhebbers van moderne kunst konden hun hartje ophalen in de Gallerie der Gegenwart, met toppers als Andy Warhol, Gerhard Richter en Joseph Beuys.

’s Avonds genoten we in de Staatsoper van de zeer geslaagde balletvoorstelling “Dances at a gathering”, met choreografie door Jerome Robbins (ook regisseur van West Side Story), op de hemelse muziek van Chopin. Muzikale poëzie vóór de pauze en fijne choreografische humor erna.

Op vrijdag bezochten we het historische Lübeck, na een busreis van een goed uurtje. Deze koningin van de Hanzesteden kende haar hoogtepunt van de 13de  tot de 15de eeuw. Getuigen hiervan zijn de zorgvuldig gerestaureerde veelkleurige gebouwen, en vooral het interessante en gloednieuwe Hanzemuseum, een unicum in Europa. Een hele zaal is er gewijd aan Brugge, dat voor de Hanzesteden aan de Oostzee een ideaal bruggehoofd was voor de handel met Engeland, Frankrijk en Zuid-Europa. Het handelsverbond tussen de steden was ook juridisch sterk verankerd en een echte Europese Unie avant la lettre. Andere hoogtepunten in Lübeck waren de elegante bakstenen Mariakirche, waar in de vloer van de zuidtoren de brokstukken bewaard zijn van de 2 klokken, die tijdens het bombardement van 1942 naar beneden donderden. Indrukwekkend, samen met het zilveren vredeskruis van de gejumeleerde kathedraal van Coventry, die in 1940 eveneens zwaar gebombardeerd werd. In het Buddenbrookhaus maakten we uitgebreid kennis met het leven en het werk van Thomas Mann. In 1929 kreeg hij de Nobelprijs literatuur voor zijn roman “Buddenbrooks”. Ook zijn broer Heinrich was een begenadigd schrijver. Heel de familie diende vóór de tweede wereldoorlog voor de nazi’s te vluchten naar de USA.

Op zaterdagmorgen ontdekten we onder een staalblauwe heldere hemel het schitterende gebouw van de Elbphilharmonie, een architecturaal meesterwerk van het Zwitsers bureau Herzog-de Meuron. Het werd pas na 14 jaar constructie in 2017 opgeleverd, maar is nu reeds het nieuwe landmerk van Hamburg. Het ideale decor voor onze huisfotograaf Werner Verelst om ons op de trappen te verzamelen voor een zonnige groepsfoto. De rondleiding op en rond de Plaza bood ons een duizelingwekkend hoogtezicht op de haven en de oude stad. Voor een bezoek aan de Concertzaal binnen zullen we nog eens moeten/mogen terugkomen, liefst ter gelegenheid van een passend galaconcert.

Tijdens de havenrondvaart konden we onze (beperkte) maritieme kennis en (grote) interesse verdiepen, dankzij de accurate commentaren van onze Nederlandse gids Brigitte. We zagen bijna elk hoekje van de zeer uitgestrekte haven, met indrukwekkende scheepswerven en verschillende aangemeerde luxueuze cruiseschepen. De haven is gebouwd aan de Elbe, op 110 km landinwaarts van de monding van de rivier in de Noordzee. Een huzarenstukje, met plannen om de rivierdiepte verder uit te baggeren van de huidige 13m tot 17m, ten einde ook de grootste containerschepen toe te laten. Hamburg is na Rotterdam en ons Antwerpen de derde grootste haven in Europa.

Na de middag bezochten we Speicherstadt, een uniek complex van mooi gerestaureerde 19deeeuwse bakstenen pakhuizen. Het geheel is doorlopen met pittoreske kanaaltjes en straatjes en ademt een romantische sfeer uit. Het is terecht geklasseerd als Unesco Werelderfgoed. Intussen liet onze vrolijke gids ons proeven van heerlijke chocoladelikeur en speciale chocolade. In een stoffen zakje mochten we blind tasten (en raden) naar grote cacaovruchten en kleine ongebrande koffiebonen. De geplande fietstocht rond de Alster werd helaas maar begrijpelijk snel afgelast, onder een kletsnatte regenbui. Aldus kregen ook de ingeschreven fietsers een geleide wandeling te voet, gelukkig was de stortregen snel voorbij.

Het klassieke afscheidsdiner op zaterdagavond liet ons bestuurslid Christine De Ferm toe onze sympathieke reisleidster Valérie hartelijk te bedanken en te verrassen met … een passend regenscherm en kunstig bijpassend tasje. Tevoren had Lieve Van Ermen op een leuke en gevatte manier enkele hoogtepunten van onze reis belicht. Lekkere wijn en goed humeur waren uiteraard van de partij.

Op zondag kregen we opnieuw een muzikale toets: een zeer gesmaakt bezoek aan het componistenkwartier, met het Johannes Brahms en het Georg Philipp Telemann museum. Onze bevlogen gids liet ons genieten van het meeslepend pianospel van Gustav Mahler, gereproduceerd op de eerste mechanische muziekautomaat van Welte-Mignon (1904). Een cultureel kippenvelmoment, om stil van te worden. Op de middag kregen we nog een orgeltoemaatje in de protestantse Sankt Michaeliskirche, die niet minder dan 5 orgels telt. Na de lunch in een trendy Italiaans restaurant, kregen de dames een uitgelezen en onverhoopte kans om de chique Hamburgse winkelzaken met een passend bezoek te vereren. Nadien zagen we in de bus niets dan lachende gezichten, ook bij de heren.

Samenvattend: Hamburg en Lübeck waren onze cultuurreis meer dan waard. Het Kempinski Atlantic hotel bracht ons gewaardeerd comfort, gezellige charme, en een heerlijk ontbijt. De zorgvuldig door Valérie uitgezochte restaurants bekoorden onze fijnproevers. Maar vooral de vriendschap en de uitstekende sfeer verbonden al onze deelnemers. We kijken nu reeds uit naar onze AC-reisbestemming van 2019. Suggesties?